Collectieve energie

De term collectieve energie zegt het al. Het als een collectief inkopen van energie waardoor er een mooie prijs kan worden bedongen en u dus als collectief goedkoper uit bent voor stroom en gas dan wanneer u dit als individu zou afsluiten.

Hoe werkt collectieve energie?

U denkt misschien dat wanneer u aanspraak wilt maken op collectieve energie u eerst een grote groep mensen moet verzamelen om vervolgens als een collectief de energie af te sluiten bij een energieleverancier, maar dat hoeft dus helemaal niet. Er zijn namelijk organisaties die zelf collectief energie inkopen. U kunt door lid te worden hier van mee profiteren. Dit kunt u doen bij de ANWB en de Consumentenbond.

Als u lid bent of wordt bij de ANWB of de Consumentenbond kunt u zich eenvoudig inschrijven voor de collectieve energie. Vervolgens komt er een veiling waarbij energieleverancier dus hun product kunnen aanbieden tegen een bepaald tarief. De leverancier met de goedkoopste energietarieven wint uiteindelijk de veiling en zal dus zorg dragen voor de collectieve energie.

Collectieve energie niet altijd de juiste uitkomst

U moet zeker niet denken dat door u in te schrijven voor collectieve energie u het goedkoopste energietarief kunt bedingen. Het is namelijk zo dat energieleveranciers er zelf voor kunnen kiezen om mee te doen aan de veiling en dit geen verplichting is. Dit betekent automatisch dat er energieleveranciers ontbreken op de veiling die wellicht een beter aanbod hadden kunnen doen dat voor u van toepassing is. Daarnaast worden ook niet alle mogelijk energiepakketten aangeboden op de veiling. De winnaar van de veiling hoeft dus niet per definitie de goedkoopste energietarieven te hebben.

Previous post:

Next post: